Kiezen tussen sloop en wederopbouw of totaalrenovatie

Woon je momenteel in een verouderde woning of heb je net een oude woning op de kop kunnen tikken? Dan vraag je je wellicht af wat de beste manier is om die woning volledig in ere te herstellen. Een totaalrenovatie of een traject van sloop en wederopbouw komen dan al snel in beeld. In dit artikel bespreken we beide opties.

Populair dilemma

Bouwgrond wordt alsmaar schaarser. De Vlaming verkent dan ook steeds vaker de optie om een oude woning te kopen. Echter dienen deze oude woningen volgens de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2050 allemaal energetisch gerenoveerd te worden richting het A-label. 

Dat betekent echter niet dat de Vlaming per definitie dient te renoveren. Ook wie in het bezit is van een oude woning kan immers nog steeds een nieuwbouw woning laten bouwen door middel van sloop en wederopbouw. Bij het aanpakken van een verouderde woning staan particuliere eigenaren dan ook steeds vaker voor een cruciale beslissing: kies je voor sloop en wederopbouw of ga je voor een totaalrenovatie of Ingrijpende Energetische Renovatie

Beide opties hebben alvast hun eigen typische kenmerken, voordelen en uitdagingen. De meest weloverwogen keuze maak je door rekening te houden met onderstaande factoren.

Onze renovatiewerkers aan de slag met een aanbouw in Brasschaat

Stedenbouwkundige voorschriften

Beginnen bij het begin: de keuze tussen enerzijds sloop en wederopbouw en anderzijds totaalrenovatie hoef je alleen maar te maken als beide opties ook effectief mogelijk zijn. Navraag doen bij het gemeentebestuur is daarvoor noodzakelijk. 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de woning helemaal niet mag slopen omdat het beschermd goed is. Of misschien mag de woning wel gesloopt worden, maar mag je niet op precies dezelfde plek een nieuwe woning bouwen. Zo kan het zijn dat de woning oorspronkelijk op de 2 meter-rooilijn werd gebouwd en bij nieuwbouw dient teruggebracht te worden tot de 3 meter-rooilijn. 

De huidige staat van de woning

De huidige staat van de woning is een eerste belangrijke factor die rechtstreeks impact heeft op jouw unieke woning. We kijken hier in deze fase nog niet naar de bouwschil, maar evalueren de structuur van de woning.

Als de draagstructuur van de bestaande woning nog solide is en de funderingen nog steeds optimaal zijn, kan een totaalrenovatie de moeite waard zijn. Is dat niet het geval? Of is er sprake van andere ernstige gebreken? Dan sluipt sloop en wederopbouw met rassenschreden dichterbij.

Een totaalrenovatie stelt je echter wél in staat om het karakter en de unieke eigenschappen van een oud huis te behouden. Historische details zoals kroonlijsten, originele vloeren en unieke architecturale elementen kunnen behouden blijven en gecombineerd worden met moderne gemakken. Indien relevant voor jouw woning is dat iets waarmee je rekening dient te houden.

Het ideaalbeeld van de woning

In hoeverre is de ideale woning na de werken nog herkenbaar? Ook dat vergelijk is een belangrijke indicator. 

Een goed uitgangspunt voor een totaalrenovatie is het grotendeels behoud van het geraamte van de woning. Denk daarbij aan de belangrijkste steunmuren, openingen voor ramen en deuren, het totale volume van de woning en de oriëntatie ervan. Houd je daar grotendeels aan vast? Dan is een totaalrenovatie plausibel.

Is de nieuwe woning op papier echter in niets meer te herkennen? Dan kunnen de kosten voor renovatie uit de hand lopen. Het traject van sloop en wederopbouw kan dan voordeliger uitvallen dan verwacht.

Onze nieuwbouwploeg aan de slag op een werf in Kalmthout

Energetische prestaties

Zit je op de piste van een renovatie? Houd er dan rekening mee dat de woning na de werken een energielabel A of een E-peil van minder dan E60 moet hebben. Onderzoek eerst of een renovatie dit überhaupt mogelijk kan maken.

Let daarbij onder meer op de oriëntatie en compactheid van de woning, de mogelijkheden om moderne verwarmings- en ventilatietechnieken te integreren en de mate waarin je het huis luchtdicht kunt isoleren. 

Als het onzeker is of je deze energieprestaties kunt bereiken, is sloop en heropbouw waarschijnlijk de beste optie.

Toekomstperspectief

Een goed uitgevoerde renovatie kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen, vooral als je erin slaagt om de charme van het oude te combineren met moderne verbeteringen. Dit kan dan ook aantrekkelijk zijn voor toekomstige kopers die op zoek zijn naar een huis met karakter. 

Bij het maken van de keuze tussen sloop en wederopbouw of totaalrenovatie breng je daarom best ook je individuele doelen in kaart. Ga je de woning verhuren, verkopen of er gewoon zelf in wonen? En vraagt de woning aanpassingen om er levenslang in te kunnen blijven wonen? De uitkomst op die vragen neem je mee in rekening, zowel letterlijk als figuurlijk.

Onze interieurarchitecten zorgen bij iedere nieuwbouw en renovatie voor een interieur op maat

Persoonlijke behoeften

Je persoonlijke voorkeuren en levensstijl zijn eveneens belangrijk in dit verhaal. Als je altijd al gedroomd hebt van een volledig op maat gemaakte woning, biedt sloop en wederopbouw meer mogelijkheden. In dit geval vertrek je immers van een nagenoeg leeg blad en geef je samen met onze architect of bouwadviseur vorm aan de woning van je dromen. 

Aan de andere kant: als je waarde hecht aan historische elementen of het algemene karakter van je huis kan een totaalrenovatie de juiste keuze zijn. In hoeverre je dan tegemoet kan komen aan je overige persoonlijk behoeften hangt dan af van je eigen situatie.

Budgettaire ruimte

Ten slotte speelt het beschikbare budget een cruciale rol in dit verhaal. Meer zelfs: het budget kan alle andere parameters moeiteloos overrulen. Van primordiaal belang is immers dat je de gemaakt keuze ook financieel kan dekken.

Vanuit die optiek bieden we bij Ooms Woonrealisaties alleszins een grote mate van voorspelbaarheid in kosten. Dit zowel voor nieuwbouw als renovatie. Zo werken we steevast met lastenboek waarin alle werken, materialen, werkmethodiek en planning netjes opgelijst staan. Zo heb je bij aanvang van de werken perfect zicht op het totale kostenplaatje van het project.

Onze bouwadviseurs zorgen voor gepast advies op maat van iedere nieuwbouw en renovatie

Conclusie: sloop en wederopbouw of totaalrenovatie?

Er is geen juist of fout in het maken van een keuze tussen sloop en wederopbouw of totaalrenovatie. De 'beste' keuze is de keuze die past bij jouw unieke project en situatie. Daarbij komen verschillende factoren kijken zoals de staat van je huidige woning, je budget en je persoonlijke voorkeuren. 

Hoe dan ook doe je er goed aan om je maximaal te informeren en te laten adviseren in aanloop naar jouw nieuwbouw of renovatie. In ons inspiratiecentrum kan je alleszins terecht bij onze bouwadviseurs. Maak een afspraak of spring vrijblijvend eens binnen in de week of op zaterdag. 

Maak een afspraak   Openingsuren