Wat is 'sloop en wederopbouw'?
In het kader van particuliere woningbouw draait het concept van 'sloop en wederopbouw' om het afbreken of 'slopen' van een woning om er vervolgens, op diezelfde locatie, een nieuwbouw woning te bouwen.
Het 'sloop en wederopbouw'-principe geldt daarmee als belangrijk alternatief voor een totaalrenovatie en heeft als doel verouderde woningen te vervangen door modernere, efficiëntere en milieuvriendelijkere woningen. Het principe is daarmee een belangrijk middel om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen.
Waarom kiezen voor 'sloop en wederopbouw'?
Sloop en wederopbouw - ook bekend als 'afbraak en heropbouw' - is anno 2024 een populair principe. Dat heeft alles te maken met het verouderde woningenpark in Vlaanderen.
De Vlaamse klimaatdoelstelling is namelijk om tegen 2050 alle woningen in Vlaanderen een A-energielabel te bezorgen. Dat label is geldig op woningen die duurzaam en zuinig omspringen met energie. Aspecten als isolatie, luchtdichtheid en hernieuwbare energie zijn daarbij van enorm belang.
Om die doelstelling ook effectief te behalen, ligt er nog heel wat werk op de plank. Zo berekende een onderzoeksgroep van onder meer de KU Leuven, VUB en de Universiteit Antwerpen dat 95% van alle woningen in Vlaanderen gerenoveerd moet worden om die doelstelling te halen.
Indien de kosten van een ingrijpende renovatie te hoog oplopen, kan afbraak van de bestaande en wederopbouw van een nieuwe woning gewoon de meest voordelige keuze zijn.
Wie vandaag eigenaar is van zo'n verouderde woning (of in de nabije toekomst zo'n woning koopt) houdt dan ook best rekening met de bijkomende investering om de energieprestatie van die woning te verbeteren. In de zoektocht naar de beste manier om een verouderde woning in energetische ere te herstellen, komen heel wat huiseigenaren op een gegeven moment voor deze keuze: een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) aangaan of alsnog kiezen voor een energiezuinige nieuwbouw.
Heel wat eigenaars komen voor de keuze: een Ingrijpende Energetische Renovatie of een energiezuinige nieuwbouw.
Hoewel dat laatste in eerste instantie niet meteen de bedoeling is van de bouwheer in kwestie, kan het wel de ideale oplossing zijn. Heel wat woningen zijn er immers zo slecht aan toe dat de kosten van een ingrijpende renovatie te hoog zouden oplopen. In dat geval kan afbraak van de bestaande woning en wederopbouw van een nieuwe woning gewoon de meest voordelige keuze zijn.
Voordelen van sloop en wederopbouw
Één van de belangrijkste voordelen die verbonden zijn een 'sloop en wederopbouw' is de 6%-BTW-regeling. De 6% BTW-regeling is een fiscaal voordeel waardoor het verlaagd BTW-tarief van 6% (i.p.v. 21%) toegestaan is op bepaalde nieuwbouwprojecten, met name na sloop en heropbouw van woningen. Alle informatie of de voordelen van sloop en wederopbouw ontdek je in de aparte blog die we daarover schreven.