Van metser tot totaalaannemer: ons verhaal in Entrr Magazine

Van éénmanszaak in metselwerken tot een totaalaannemer voor ruwbouw en interieur: in het nieuwste Entrr Magazine, vakblad voor architectuur en interieur, schetst mede-gedelegeerd bestuurder Bart Geentjens het verhaal van 70 jaar Ooms Woonrealisaties. 

// onderstaand artikel is verschenen in Entrr Magazine (voorjaar 2024) //

Van eenmanszaak in metselwerken tot totaalaannemer voor ruwbouw én interieur: het groeiverhaal van Ooms Woonrealisaties leest als een sprookje. “In ons volgende hoofdstuk treedt de architect /  interieurarchitect meer dan ooit op de voorgrond”, zegt mede-gedelegeerd bestuurder Bart Geentjens.

Totaalaanneming in de Antwerpse Kempen

Ooms Woonrealisaties viert dit jaar haar zeventigste verjaardag. Een mooie mijlpaal voor het authentieke familiebedrijf uit de Kempen, dat de voorbije jaren een heuse transformatie onderging.

“We hebben ons sinds 1954 ontwikkeld van pure metsers tot eerst een traditioneel bouwbedrijf en vervolgens tot een allesomvattende totaalaannemer. We werken zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten uit en zijn specifiek actief in de provincie Antwerpen”, zegt Bart Geentjens. “Anno 2024 bieden we dan ook een all-in totaaloplossing aan voor iedereen die wil bouwen of verbouwen. Daarvoor hebben we ruim 120 medewerkers vast in dienst. Dat gaat van metsers, dakwerkers en vloerders tot schrijnwerkers, werfleiders, planners en klantbegeleiders. Die teams worden ingezet voor zowel particuliere woningen als projectontwikkeling.”

“Onze grootste troef ligt in het ontzorgen van architecten en interieurarchitecten bij de uitvoering van hun ontwerpen.”

Mede-gedelegeerd bestuurder Bart Geentjens

Waar Ooms Woonrealisaties, voordien bekend als Bouwonderneming Ooms, vroeger vooral rechtstreeks voor de bouwheer werkte, is er vandaag meer dan ooit plaats voor langdurige samenwerkingen met architecten en interieurarchitecten uit het Antwerpse. 

“Onze grootste troef ligt in het compleet ontzorgen van deze doelgroep in de uitvoering van hun ontwerp. Als totaalaannemer, met ook een vast netwerk aan trouwe onderaannemers, kunnen we namelijk een veelheid aan werken uitvoeren. De architect dient zo zélf geen veelvoud aan partijen te coördineren, noch de nodige administratie en werfcoördinatie op zich te nemen. Anderzijds kunnen we ook ondersteunen in de begeleiding van de bouwheer. Met ruim 2.000m² aan bouw- en wooninspiratie is ons gloednieuw inspiratiecentrum in Rijkevorsel namelijk de ideale plek om de bouwheer wegwijs te maken in constructies, materialen en technieken. Onze eigen bouw- en interieuradviseurs kunnen daar de bouwheer mee op sleeptouw nemen, ter ondersteuning van de architect.”

Ontdek het inspiratiecentrum

De nieuwste editie van Entrr Magazine

Onafhankelijke schrijnwerkerij

Wat Ooms Woonrealisaties verder nog onderscheidt van het traditionele bouwbedrijf is de eigen interieurafdeling.

“Naast onze eigen interieurarchitecten hebben we ook technisch tekenaars, schrijnwerkers en plaatsers in dienst”, zegt Bart. “Vanzelfsprekend zorgt dit team voor het interieur op maat van de woningen die we bouwen en renoveren als aannemer. Dat alles bij dergelijke totaalprojecten onder één dak kan zitten, brengt voordelen met zich mee. Er zijn zelfs heel wat bouwheren die daar specifiek op zoek naar zijn.”

“Als interieurarchitect kan je beroep doen op onze schrijnwerkerij. Die staat op eigen benen en los van onze ruwbouwploegen.”

“Anderzijds staat onze interieurafdeling ook volledig op eigen benen en volledig los van onze ruwbouwploegen. Als zelfstandig interieurarchitect kan je met andere woorden beroep doen op onze schrijnwerkerij en plaatsingsteams voor de realisaties van je eigen ontwerpen. Kortom: wie het totaalplaatje van Ooms Woonrealisaties bekijkt, begrijpt meteen waarom we ons de term ‘totaalaannemer’ toebedelen.”

Ontdek de schrijnwerkerij

Het Entrr Magazine ontvangen

Het Entrr Magazine is een vakblad voor bouwprofessionals en bundelt  unieke reportages/interviews uit de Belgische architectuur. 

Ben jij architect, interieurarchitect of een andere bouwprofessional en in België gevestigd? Dan kan je je gratis abonneren op Entrr Magazine. 

Abonneer je