"Van boomstam tot trap: da's een machtige transformatie"

Tijdens zijn studies werd hij er nog niet meteen warm van. Vandaag maakt onze schrijnwerker Aernout eigenhandig zo'n 60 houten trappen per jaar. Tijd voor een kennismaking met de jongeman die zich ontwikkelde tot dé trappenspecialist van Ooms Woonrealisaties.

Houten jubileum

Dubbel feest deze maand voor Aernout Gillis. In juni viert onze collega schrijnwerker immers niet alleen zijn 25e verjaardag, maar ook zijn 'houten' jubileum. Vijf jaar dienst dus en een bijzonder parcours al voor deze vakman pur sang.

"In 2019 begon ik bij Ooms Woonrealisaties met het persen van maatkasten, de standaard procedure voor beginnende schrijnwerkers in onze schrijnwerkerij", steekt Aernout van wal. "Tussendoor deed ik toen ook nog wat klein voorbereidend werk voor onze trappen. Niet veel later ben ik me beginnen verdiepen in het effectieve productieproces van de houten trappen. Met succes blijkbaar, want vandaag neem ik de volledige verantwoordelijkheid van alle houten trappen die onze schrijnwerkerij verlaten. "

Vandaag neem ik de volledige verantwoordelijkheid van alle houten trappen die onze schrijnwerkerij verlaten voor mijn rekening.

"Best een mooie uitdaging voor een 25-jarige, want ik neem het volledige productieproces voor mijn rekening. Dat omvat enerzijds het uittekenen van de trappen in onze ontwerpsoftware. Anderzijds steek ik de handen uit de mouwen en transformeer ik ruwe boomstammen tot een trap op maat. Dat proces begint bij het selecteren van de beste stammen en het 'uitsmetten' ervan. Dat betekent zoveel als bepalen welke traponderdelen we kunnen halen uit welke stammen."

Zodra die puzzel gelegd is, komt de vakman in Aernout naar boven. 

"Eerst schaven we de stammen vlak tot alle ruwe stukken verwijderd zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan noesten of scheuren. Nadien gaat het vlakke hout de CNC-machine op, waar de verschillende onderdelen hun vorm ingefreesd krijgen. Nadien schuren we alles fijntjes zuiver en monteren we de trap. Hoe ver we daarin gaan, hangt af van project tot project. Zo gaat een trap met kwartslag meestal in twee delen het transport op, terwijl we een rechte trap liever al helemaal op voorhand monteren. Alles is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden die de werf ons biedt."

Het ideale trapgat

In onze schrijnwerkerij worden jaarlijks zo'n 60 trappen op maat geproduceerd. Het merendeel daarvan wordt verwerkt in nieuwbouw, al neemt het aantal totaalrenovaties (inclusief trap) de laatste jaren toe.

"De manier waarop de trappen tot stand komen, wordt sterk bepaald door het type project", weet Aernout. "Vooral het trapgat speelt daarin een belangrijke rol. De zoektocht naar het ideale trapgat verloopt bij een nieuwbouw in het algemeen vrij comfortabel. Ik word immers al vrij vroeg in het project betrokken en teken de trapgaten uit naargelang de maten die ik nodig heb om het beste resultaat te bekomen. Het ideale trapgat maakt daardoor al vroeg deel uit van het ontwerp."

Bij renovatie ligt het trapgat meestal al vast. Da's de omgekeerde manier van werken, én ook moeilijker.

"Bij renovatie ligt dat soms anders, want daar ligt het trapgat meestal al vast", gaat Aernout verder. "De omgekeerde manier van werken dus en dat vergt meer voorbereiding. Afhankelijk van de renovatieplannen zijn er ook nog tal van andere factoren waarmee ik rekening dien te houden. Denk bijvoorbeeld aan de diagonaal van het beginpunt tot het eindpunt van de trap. Die moet namelijk afgestemd worden op de ideale aantredemaat (= de diepte van de traptrede) om onze klanten zo de meest comfortabele trap te kunnen bezorgen. Om de foutmarge daar zo klein mogelijk te houden, hebben we veelvuldig overleg tussen onze projectleiders, werkvoorbereiders en schrijnwerkers."

Door veelvuldig overleg met onze interieurarchitecten en projectleiders verkleint Aernout de kans op fouten.

Machtig meesterwerk

Dat Aernout zich zou ontpoppen tot trappenspecialist kwam als een verrassing, vooral voor Aernout zelf.  

"Bijna 5 jaar na mijn komst bij Ooms Woonrealisaties ben ik echt gepassioneerd geraakt door houten trappen. En da's verrassend op verschillende gebieden. Waar ik op school het tekenwerk bijvoorbeeld schuwde, geeft het me vandaag elke keer opnieuw een echte energieboost. Dat heeft alles te maken met het technisch inzicht dat ik de afgelopen jaren heb ingewonnen", zegt Aernout. "Een trap tekenen is niet langer een vage klus. Ik zie de trap tijdens het tekenwerk namelijk al echt tot leven komen. Mijn vingers beginnen dan echt te jeuken om er aan te kunnen beginnen."

Van alle onderwerpen konden de trappen me tijdens mijn studies het minst bekoren.

"De transformatie van boomstam naar trap vind ik vandaag echt bijzonder indrukwekkend. Machtig zelfs. Het geeft mij elke keer opnieuw een enorme kick", zegt Aernout. "Op school was ik nochtans niet meteen geïnteresseerd in trappen. Tijdens mijn studies aan het VITO in Hoogstraten leerden we alles over 'bijzondere schrijnwerkconstructies' zoals bijgebouwen, ramen, deuren en jawel: trappen. Van alle onderwerpen konden de trappen mij het minst bekoren. Het is dan ook best grappig dat ik vandaag een absolute passie heb ontwikkeld voor houten trappen. Ik hoop die passie te kunnen overbrengen naar mijn collega Jari. Die mag ik nu opleiden zodat we in de toekomst samen onze trappen kunnen ontwikkelen. Wie weet kunnen we onze activiteiten de komende jaren nog verder uitbouwen."

Aernout tekent de trappen altijd eerst zelf uit.

Fan van dikke wangen

Aernout is alleszins nog niet uitgekeken op het maken van trappen in het atelier van Ooms Woonrealisaties. Integendeel zelfs, want een recent project voor de modulaire bouwfirma Jan Snel gaf Aernout heel wat nieuwe inspiratie.

"In een industriële omgeving mochten we voor Jan Snel een brandvertragende houten trap realiseren. Met trapwangen van 7cm dik, een breed loopvlak van ruim 1m10, traptreden extra diep verwerkt in de wangen en meerdere kwartslagen was dat toch nog eens wat anders dan een doorsnee particuliere trap. Dit project zette me dan ook aan het denken dat we onze expertise in trappenmakelij niet alleen naar de particuliere markt kunnen brengen, maar ook naar de professionele gebruiker. Aan groeikansen in deze functie dus geen gebrek!

Ik ben er van overtuigd dat het atelier hier de ideale omgeving is voor mij om mezelf nog verder te ontwikkelen als trappenspecialist.

De trappenhal die Aernout ontwikkelde i.o.v. Jan Snel

"Daarnaast geniet ik momenteel meer dan ooit van de autoriteit die ik intern heb opgebouwd wanneer het op trappen aankomt", aldus Aernout. "Zo werd ik ook betrokken bij de inrichting van het inspiratiecentrum en mocht ik mijn ervaringen delen bij de aankoop van de nieuwe vijfassige CNC-machine die werd aangekocht. Dat het bestuur mijn mening vraagt, is typerend voor dit familiebedrijf waar iedereen naar waarde geschat wordt. Men roest hier niet vast in oude gewoontes, maar nieuwe ideeën worden steeds aangemoedigd. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het atelier hier de ideale omgeving is voor mij om mezelf nog verder te ontwikkelen als trappenspecialist."

Ook een Happy Builder worden?

Ooms Woonrealisaties bestaat vandaag uit zo'n 120 vakmensen, maar wij zijn steeds op zoek naar nieuw talent. Dat zowel voor in onze schrijnwerkerij als voor op onze werven. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ontdek onze vacatures, solliciteer en wie weet word jij binnenkort één van onze Happy Builders.

Vacatures