Toeristenrust
Wie zich vanuit Schilde richting Brecht begeeft, zal het boshuisje net voor de Trappistinnenabdij in de Abdijlaan ongetwijfeld herkennen. ‘Het Marmer Ven’, zoals het pand bekend staat, is immers één van de meest karakteristieke herkenningspunten in de Brechtse horizon.
In de vorige eeuw was Het Marmer Ven een populaire bestemming voor schaatsers, zwemmers, pootje baders en bootjesvaarders. Met water dat niet hoger dan 60 cm kwam, was het er decennia lang heerlijk vertoeven voor zowel jong als oud. Tal van Antwerpse dagjestoeristen betaalden zelfs een spreekwoordelijke habbekrats om een volledige middag te kunnen doorbrengen in het wondermooie ven.
Om te voorkomen dat het huisje de tand des tijds niet doorstaat, vroeg de private eigenaar twee jaar geleden een vergunning aan om het pand te renoveren.
"Ondertussen zijn de laatste bewoners van het toeristenhuisje echter overleden en wordt Het Marmer Ven beheerd als natuurreservaat", zegt Adriaan Mertens die als projectleider van Ooms Woonrealisaties de renovatiewerken overziet.
"Om te voorkomen dat het ontvangsthuisje van weleer de tand des tijds niet zou doorstaan, vroeg de private eigenaar twee jaar geleden een vergunning aan om het pand te renoveren. Die plannen werden de voorbije maanden concreet uitgewerkt. Daarvoor rekent de eigenaar onder meer op Jef Faes van Faes Architecten en interieurarchitecte Leen Meyvis van MYVS interieurarchitectuur. Dat de uitvoering van deze prestigieuze renovatie is weggelegd voor de renovatieploegen van Ooms Woonrealisaties maakt ons vandaag alleszins al bijzonder trots.”
Typisch Ooms-totaalproject
Na vele weken van voorbereiding startte Ooms Woonrealisaties begin juni de werf op. Zo legden renovatiewerkers Jordy en Glenn zich de voorbije weken al toe op de afbraakwerken.
“Daarbij sneuvelde vooral de fel verouderde achterbouw”, zegt Adriaan. “Daar is immers gekozen voor het principe van afbraak en wederopbouw. Het voorste gedeelte van de woning, wat vroeger de ontvangstruimte was, blijft wél intact en wordt volledig gerenoveerd. Daarmee is de totaalrenovatie van Het Marmer Ven een typisch Ooms-project."
Naast de vele ruwbouwwerken zorgt de schrijnwerkerij van Ooms Woonrealisaties immers aansluitend ook voor de interieurinrichting op maat van zowel de achterbouw als de ontvangstruimte. "Dat betekent dat we voor dit totaalproject de uitvoerende partner zijn van zowel de architect als de interieurarchitect. Ook de eigenaar zelf geniet op die manier van slechts één aanspreekpunt voor de volledige transformatie van het pand", besluit Adriaan.
Authentieke charme
Het boshuisje van Het Marmer Ven is één van de typische herkenningspunten in de Brechtse horizon. Dat heeft het vooral te danken aan de kenmerkende architectuur met de spitse voorgevel als exponent. Bij de totaalrenovatie is het dan ook van groot belang dat de typische kenmerken én het authentieke karakter van het huis bewaard blijven.
Buurtbewoners hoeven zich geen zorgen te maken: het pand zal zijn authentieke charme ook na de renovatie blijven behouden.
"Om die reden is er gekozen om met houtskeletbouw een isolerende 'binnendoos' te creëren zodat we de buitenzijde maximaal kunnen vrijwaren", zegt architect Jef Faes. "Buurtbewoners hoeven zich dus geen zorgen te maken: het pand zal zijn authentieke charme ook na de renovatie blijven behouden. De meest ingrijpende wijziging in de architectuur bevindt zich vooral achteraan de woning. Voor de aanbouw, die minder waardevolle elementen bevatte, is er gekozen voor afbraak en wederopbouw. De vernieuwde aanbouw wordt bovendien onderkelderd zodat de eigenaars van deze kleine woning toch kunnen genieten van wat extra bergruimte.”
“We voorzien bovendien ook een nieuwe erker aan de zuidwestgevel in dezelfde bouwstijl”, gaat Jef verder. “Zo laten de achterliggende ruimtes de prachtige natuurelementen uit de omgeving gemakkelijk binnen, iets wat vanuit de interieurarchitectuur verder versterkt zal worden.”
Connectie met het ven
De ligging van het boshuisje in het kwetsbare natuurgebied is ontegensprekelijk één van de bijzonderheden in dit project. Het open karakter van de achterbouw geldt daarbij als een cruciale factor in de beleving van het ven. Dat weet ook interieurarchitecte Leen Meyvis, die vanuit haar bedrijf MYVS Interieurarchitectuur momenteel de laatste hand legt aan het interieurconcept.
We werken toe naar een interieurconcept dat functioneel, comfortabel en tijdloos is en bovendien een mooi verhaal vertelt met respect voor het verleden en een vleugje eigenzinnigheid.
"Vanuit interieurperspectief heb ik met bijzondere aandacht gekeken naar de verschillende mogelijkheden om vanuit het pand maximaal te connecteren met de groene omgeving. Het gebruik van authentieke, natuurlijke materialen speelt daarin een belangrijke rol. Tegelijk zullen we de eigenaars hedendaags wooncomfort bezorgen, zonder afbreuk te doen aan de originele charme. We werken toe naar een interieurconcept dat functioneel, comfortabel en tijdloos is en bovendien een mooi verhaal vertelt met respect voor het verleden en een vleugje eigenzinnigheid. Terwijl we nog de laatste hand leggen aan de materialisatie en enkele details, kijken we alleszins uit naar het moment waarop we dit unieke project kunnen delen. Dat zou ergens in het voorjaar van 2025 zijn", besluit Leen.
Meer informatie
Contacteer ons bij vragen of een wens voor meer informatie over de totaalrenovatie van Het Marmer Ven.