Wie in 2023 een niet-energiezuinige woning koopt, is verplicht om het energielabel van de woning binnen de vijf jaar op te waarderen naar minimaal niveau D. Dat is één van de nieuwe regels die ingegaan zijn op 1 januari 2023 en er mee voor moeten zorgen dat woningen in Vlaanderen tegen 2050 allemaal een A-label behalen.
Energetische renovaties
Een flink deel van de woningen in Vlaanderen is er slecht aan toe, op energetisch gebied dan toch. Bijna 4 woningen op 10 heeft momenteel immers een zeer slechte energieprestatie met energielabel E (12%) of F (26%). De overheid legt de lat voor duurzaam energieverbruik daarom steeds hoger.
Vanaf dit jaar moeten nieuwe eigenaars van woningen met een EPC-label E of F binnen de vijf jaar een energetische renovatie uitvoeren die het label opwaardeert tot minimaal D. Vanaf 2028 wordt dat minimaal niveau C, vanaf 2035 niveau B en vanaf 2040 niveau A. Voor appartementen geldt een ander verstrengingspad: vanaf 2028 geldt minimaal label C, vanaf 2040 label B en vanaf 2045 label A.
Label A betekent in de praktijk dat een woning niet meer dan 100 kWh/m² mag verbruiken. Die stapsgewijze verstrengingen zijn van groot belang aangezien vandaag 75% van de woningen nog niet beschikt over label B of A.
Renovatiebudget
Wat betekent dit nu voor kandidaat-kopers van een niet-energiezuinige woning? Bouwadviseur Renovatie, Wim Vincke, licht toe:
"Wie voortaan de nieuwe eigenaar wordt van een energieverslindende woning doet er goed aan om meteen een renovatiebudget in te calculeren. Vooral voor wie een woning koopt, is die volledige budgettering van belang. Een energetische renovatie vraagt dan wel de nodige investeringen, het haalt de energiefactuur in de jaren nadien wel drastisch naar omlaag. Hernieuwbare energiebronnen en een optimale isolatie in de schil van de woning zorgen er dan ook voor dat de nieuwe woning meteen future-proof is."
Mijnverbouwpremie.be
Om de financiële drempel voor energetische renovaties te verlagen, voorziet de Vlaamse overheid een nieuw steunpakket. Zo wordt sinds 1 januari 2023 het renteloos renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie (korting ten opzichte van de marktrentevoet). Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is. Soms is zelfs een negatieve rente mogelijk.
Op wie dat steunpakket van toepassing is, voor welke werken en in welke mate er ondersteund wordt, kan je nalezen op mijnverbouwpremie.be.
Voor meer informatie over hoe je jouw woning energetisch kan renoveren, kan je steeds contact opnemen met onze bouwadviseurs. Dat kan via het contactformulier 'Renovatie'.