Hoeveel kost een totaalrenovatie in 2024?

Heb je net een oudere woning gekocht of wil je jouw vertrouwde woning in een nieuw kleedje steken? Dan vraag je je wellicht of hoeveel dat zou kosten. In dit artikel krijg je daarom meer inzicht in de kostprijs van een renovatie.

De kost van een totaalrenovatie

In 2024 is het renoveren van een woning populairder dan ooit. Of het nu gaat om het moderniseren van een keuken, het upgraden van een badkamer of het transformeren van een volledig pand; de Vlaming is volop bezig om het verouderde landschap te moderniseren. Daarbij is het echter belangrijk om te begrijpen dat de kostprijs van zo'n totaalrenovatie sterk kan variëren. Verschillende factoren spelen daarbij een belangrijke rol.

Wat online opzoekwerk over de kostprijs van een grondige totaalrenovatie in België zal je al gauw vertellen dat prijzen tussen €35.000 en €250.000 zeer gebruikelijk zijn. Dat is echter een breed speelveld, wat tot stand komt tot de keuzes die jij zelf maakt op gebied van onderstaande parameters.

Factoren die de kostprijs van een renovatie beïnvloeden

Grootte van het project

Het spreekt voor zich dat de grootte van de renovatie de meeste invloed uitoefent op de kostprijs ervan. 

Hoe groter de te renoveren ruimte, hoe meer kosten er gemaakt zullen worden om tot het gedroomde resultaat te komen. Een keukenrenovatie of badkamerrenovatie komt wellicht goedkoper uit dan de totaalrenovatie van een volledige woning.

Daarnaast dien je ook nog de afbraakwerken in rekening te brengen.

Ontwerpkosten

Neem je een architect onder de arm? Dan heeft het ereloon voor het ontwerp van de renovatie een invloed op het totaalbudget. Elke architect is daarin vrij om zijn eigen ereloon te bepalen, waardoor de kosten sterk kunnen verschillen bij het vergelijken van verschillende architecten.

 Als het project bovendien een uitgebreid architectonisch ontwerp vereist, zal je dat ook merken in het budget. 

Sfeerbeeld van een totaalrenovatie in Boechout

Materiaalkeuze

De keuze van materialen kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. 

Luxueuze materialen zoals marmer, hardhout en op maat gemaakte armaturen kunnen de prijs aanzienlijk verhogen in vergelijking met meer budgetvriendelijke opties.

Arbeidskosten

Met betrekking tot de uitvoering van een renovatie komen verschillende expertises aan bod. Daarbij kan je er enerzijds voor kiezen om samen te werken met verschillende aannemers. Hoe meer verschillende aannemers er betrokken worden bij het project, hoe groter de variatie in prijzen die kan optreden. 

Iedere aannemer doet in dat geval immers zijn eigen prijszetting en gaat anders om met onvoorziene werken of meerwerken. Bovendien kunnen de kosten van arbeid per aannemer variëren afhankelijk van de locatie, de ervaring van de aannemer(s) en het soort werk dat door iedere partij wordt uitgevoerd. Daarnaast heb je uiteraard ook de keuze om de renovatie te laten uitvoeren door een totaalaannemer die zich zowel over de ruwbouwwerken als de interieurinrichting buigt. 

De aannemersselectie is bijgevolg een belangrijk aspect in de budgetbepaling én in de transparantie ervan bij aanvang van de renovatiewerken.

Verbouwing van structuur

Als de renovatie structurele wijzigingen vereist, zoals het verplaatsen van muren, het vervangen van funderingen of het toevoegen van extra ondersteuning, kunnen de kosten toenemen. Datzelfde geldt voor wanneer er sprake is van een aanbouw of uitbreiding. Daarbij dient zowel de nieuwe constructie als de koppeling aan de bestaande constructie uitgevoerd te worden; een belangrijke klus voor echte renovatiespecialisten.

Renovatie-adviseur Wim in gesprek met klanten in onze showroom

Conclusie

Een totaalrenovatie is een grote investering, maar het kan ook een aanzienlijke meerwaarde toevoegen aan de woning en tegelijk het wooncomfort verbeteren. 

Door de factoren die de kostprijs beïnvloeden te begrijpen en zorgvuldig te plannen, kan je ervoor zorgen dat het renovatieproject binnen budget blijft en het gewenste resultaten oplevert.

Als je overweegt om je huis te renoveren, is je goed te informeren en samen te werken met ervaren professionals.

Ontvang deskundig advies

Ben jij op zoek naar deskundig advies voor je renovatieproject? Neem dan contact op met onze renovatie-adviseurs. 

Contacteer ons