Oriëntatie
Een goede bescherming tegen oververhitting begint in de ontwerpfase. De indeling van de woning en de oriëntatie van ramen spelen een belangrijke rol. Leefruimtes met grote glaspartijen aan de zuidkant zullen snel opwarmen in de zomer. De noordkant blijft veel koeler.
Dakoversteek
Een ruime dakoversteek is ideaal om de hitte te controleren. Die zorgt voor schaduw op ramen en gevels, waardoor de temperatuur minder snel oploopt. Bovendien vormen ze ook architecturaal een meerwaarde.
Dakoversteken zijn minder efficiënt tegen de avondzon. Die schijnt bijna horizontaal binnen. Zonwering vormt dan een oplossing.
Externe zonwering
Externe zonwering bevindt zich aan de buitenkant van de woning. Ze voorkomt dat warme zonnestralen via de ramen het interieur opwarmen.
Er zijn heel wat soorten buitenzonwering om uit te kiezen, bijvoorbeeld:
- Rolluiken
- Screens
- Lamellen
- Luifels
Interne zonwering
Hoewel interne zonwering minder efficiënt is dan buitenzonwering, blijft ze een interessante manier om oververhitting te voorkomen. Rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën… brengen extra verkoeling en zorgen voor privacy.
Isolatie
Een goede isolatieschil verlaagt je stookkosten in de winter. Maar het voorkomt ook oververhitting. Vergelijk het met een koelbox – die beschermt de inhoud tegen snikhete buitentemperaturen. Op dezelfde manier zorgt de isolatie dat het binnen langer fris blijft.
Beglazing
Om jouw nieuwbouwwoning koel te houden, spendeer je best aandacht aan de g-waarde of zontoetredingsfactor van de beglazing. Die vertelt hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de g-waarde, hoe lager de kans op oververhitting.
Gewone dubbele beglazing heeft een g-waarde van ongeveer 60%. Bij hoogwaardige zonwerende HR-beglazing daalt dit tot circa 30%.
Koeling
Heb je geïnvesteerd in een geothermische warmtepomp met vloerverwarming? Dan kan je de passieve koeling gebruiken om de temperatuur binnenshuis te laten zakken.
Domotica
Domotica om jouw woning te beschermen tegen oververhitting? Jazeker, want dit systeem automatiseert verschillende taken om het gebouw te koelen:
- ’s Nachts extra frisse lucht binnentrekken via het ventilatiesysteem
- Zonwering automatisch activeren o.b.v. de binnentemperatuur
- Stand van de zonwering aanpassen aan de stand van de zon
- Elektrische dakramen openen om hitte te laten ontsnappen