Den Bonten Os: voormalige staminee en veehandel getransformeerd tot modern wooncomplex

Westmalle - In het centrum van Westmalle is de vroegere site van staminee en veehandel ‘Den Bonten Os’ getransformeerd tot een eigentijds BEN-wooncomplex. In het project, waar Ooms Woonrealisaties ruim 2.5 jaar aan gewerkt heeft, staan duurzaamheid, speelse architectuur en plaatselijke charme centraal.

Inbreidingsproject ‘Den Bonten Os’ situeert zich midden in de dorpskern van Westmalle. Het project is gelegen langs de drukke Antwerpsesteenweg, een belangrijke verkeersader in de streek, op een site van meer dan 4.500 m².

Het nieuwe wooncomplex bestaat uit twee gebouwen, gescheiden door een groenzone, waarin 37 BEN-appartementen en 3 commerciële handelspanden werden ondergebracht.

Typerend voor de architectuur van het complex is de ritmische architectuur en de fijnzinnige detaillering in het metselwerk. Alle appartementen zijn immers voorzien van een loggia, een inpandig terras dat naar eigen wens kan worden afgesloten door middel van een glazen harmonicawand.

Achtergevel van het A-blok tegen de Antwerpsesteenweg

Deze loggia’s worden afgewisseld met licht uitspringende erkers, waardoor een spel tussen teruggetrokken en uitstekende ruimtes ontstaat. Ook de afgeronde boog boven de oprijdlaan valt op; een mooi staaltje vakmanschap dat goed uit de verf komt door de vele lopende meters aan de straatkant.

Het binnengebied werd aangelegd als een plein, omringd door groenzones en enkele parkeerplaatsen. Die kunnen zowel door de bewoners gebruikt worden, als door de klanten van de 3 winkels die ondergebracht werden op het gelijkvloers.

Onder de gebouwen is ook een parking aangelegd met 47 plaatsen. Daarmee zal Den Bonten Os, naast de verfraaiing van de site ook een functionele rol spelen en de verkeersdrukte in de dorpskern verlichten.

Het merendeel van de appartementen was reeds verkocht tijdens de werken. Het laatste appartement vond echter recent zijn eigenaar, waardoor het project nu finaal afgerond kon worden.

Dit project is een samenwerking tussen Ooms Woonrealisaties (aannemer), AID Architecten en Immo Point Mintjens (bouwheer en vastgoedmakelaar).

Voorzijde van het achterliggende B-blok

Ritmische architectuur met zin voor detaillering

De site ligt aan de drukke Antwerpsesteenweg en het gebouw aan de straatzijde heeft dan ook een grote impact op de beleving van de openbare ruimte. Daarom koos AIDarchitecten ervoor om dit volume 2 meter achter de voormalige rooilijn in te planten.

"Omdat het een vrij lange gevel betreft, besteedden we extra aandacht aan detaillering en ritmiek."

“Zo creëerden we meer ruimte voor het voetpad en de commerciële activiteiten, in combinatie met een sterker ruimtelijk gevoel voor de bewoners”, aldus projectarchitect Werner Herbosch. “Omdat het een vrij lange gevel betreft, besteedden we extra aandacht aan detaillering en ritmiek.”

“Concreet voorzagen we alle appartementen van een buitenruimte in de vorm van een loggia, een inpandig terras dat naar eigen wens kan worden afgesloten door middel van een glazen harmonicawand. Deze loggia’s worden afgewisseld met licht uitspringende erkers, waardoor een spel tussen teruggetrokken en uitstekende ruimtes ontstaat. In de verspringingen werden plantenbakken voorzien om de gevel te ‘vergroenen’.”

Detaillering aan de voorgevel van het A-blok tegen de Antwerpsesteenweg

Demonstratie van vakmanschap

Ooms Woonrealisaties stond, samen met dochterfirma F. Snijers, in voor de ruwbouw. Ook al het binnenschrijnwerk (laminaat, parket, binnendeuren, kastwerk …) werd met het eigen team gerealiseerd.

“Qua pure uitvoering durven we te stellen dat dit een typisch ‘Ooms-project’ was”, zegt mede-gedelegeerd bestuurder Bart Geentjens. “Niet alleen vanwege de locatie en het fijne metselwerk, maar ook door de totale ontzorging. Dat zowel de ruwbouw als de interieurinrichting en de coördinatie van de technieken bij een enkele aannemer ligt, brengt nu eenmaal tal van voordelen met zich mee, zowel voor de architect als voor de bouwheer.” “Zo creëerden we meer ruimte voor het voetpad en de commerciële activiteiten, in combinatie met een sterker ruimtelijk gevoel voor de bewoners”, aldus projectarchitect Werner Herbosch. “Omdat het een vrij lange gevel betreft, besteedden we extra aandacht aan detaillering en ritmiek.”

"Een typisch Ooms-project [...] vanwege de locatie en het fijne metselwerk, maar ook door de totale ontzorging van ruwbouw tot interieurinrichting."

Den Bonten Os is gelegen aan een cruciaal en druk verkeerspunt in Westmalle. Voor Ooms Woonrealisaties een extra moeilijkheidsfactor in de realisatie van het ontwerp.

“We moesten dan ook slim omspringen met geplande leveringen, terwijl ook het eigen werkritme goed gepland moest worden. Met name omdat het project in twee fases werd opgetrokken. De oplevering van het achterliggende volume vond plaats toen de ruwbouw van het voorste volume nog werd voltrokken.”

Het middenplein tussen de twee gebouwen

“Daarnaast besteedden we bijzondere aandacht aan een correcte en zichtbare signalisatie, zowel op het vlak van verkeer als veiligheid van de eigen mensen”, zegt Bart.

Ten slotte was ook de grote mate van detaillering in het metselwerk geen evidentie.

“Verschillende boogvormen, verspringend gevelmetselwerk en de verwerking van architectonisch beton: Den Bonten Os was een project waarin we met onze vakmensen echt het verschil konden maken. Als aannemer zweren we immers al zeventig jaar bij de traditionele bouwmethodes en kunnen we ons daardoor ook echt van de concullega’s onderscheiden.”

Meer bekijken