De eerste indruk van jouw nieuwe woning begint bij de voorgevel van het huis. Het is dan ook belangrijk dat je goed nadenkt over hoe jij die voorgevel er wil laten uitzien. Wie voor gevelstenen kiest, komt vroeg of laat voor de keuze om voor een voegloos of traditioneel gemetste gevel te gaan. Een weloverwogen keuze maak je op basis van onderstaande voor- en nadelen van beide opties.
Voegloos metselwerk
Een gevel zonder voegen is populairder dan ooit. De reden daarvoor ligt bij de strakke uitstraling ervan. Doordat er geen voeg aanwezig is, wordt de gevelsteen immers niet beïnvloed door de voegkleur. Dat geeft dan ook een zeer egaal effect vanop afstand. De voeg op zich breekt ook het karakter van de gevelsteen niet, waardoor de typische kenmerken van de gevelsteen beter uit de verf komen. Vooral bij de robuustere gevelstenen geeft dit een unieke uitstraling.
Vooral bij moderne, kubusvormige woningen is voegloos metselwerk zeer in trek. Één van de typische kenmerken van dergelijke moderne nieuwbouw zijn immers grote, massieve wanden. Voegloos mestelwerk zet die eenheid extra in de verf.
Daarnaast heeft voegloos metselwerk ook praktische voordelen. Zo staat een gevel die niet gevoegd moet worden minder lang in de steigers. In het bouwproces win je dus tijd. Bovendien haal je ook op langere termijn voordeel uit voegloos metselwerk. Vooral op gebied van onderhoud is dat het geval. Voegen zijn immers kwetsbaarder dan gevelstenen. Ze worden sneller vuil en verouderen ook sneller.

Voegloze gevels vereisen meer bakstenen, vermits je geen voegen hebt die per lijn 10 tot 12mm hoogte voor hun rekening nemen. Gemiddeld heb je zo'n 20% meer stenen per m² nodig. Daardoor zit je over het algemeen met een meerprijs voor het metselwerk van je woning.
Voegloos metselwerk vereist bovendien ook het nodige vakmanschap. Zo bestaan er drie technieken om voegloze gevels op te bouwen. Zo kunnen de gevelstenen bijvoorbeeld verlijmd worden. Daarbij wordt er niet met een truweel gewerkt, maar met een lijmpistool. Daarnaast kunnen voegloze gevels ook met dunmortel gemetseld worden. Dunmortel zorgt voor heel dunne voegen, van 4 tot 8mm. Bij de derde techniek wordt gebruik gemaakt van een speciaal type gevelsteen. Die wordt traditioneel gevoegd, maar bevat een inkeping waardoor de mortel niet te zien is van buitenaf.
Welke techniek het beste gehanteerd wordt, hangt af van enkele factoren. Zo spelen de vorm van de gevelsteen en de voegdikte een belangrijke rol. Hoe rechter de steen, hoe dunner de voeg kan zijn. Wanneer men bij onregelmatige gevelstenen voor een te dunne voeg kiest, kan men moeilijker een horizontale lijn aanhouden door de afwijken van de verschillende stenen ten opzichte van elkaar. Hierdoor zullen de gevelstenen visueel gaan 'dansen'.
Traditioneel metselwerk
Ook al zijn voegloze gevels populairder dan ooit: de meeste gevels worden anno 2022 nog steeds gevoegd. Er wordt dan ook volop gekozen voor lichte voegen om donkere gevelstenen te benadrukken... of andersom. Gedreven door de klassieke traditie van weleer voelen de meeste mensen zich daar toch het meest comfortabel bij. Desalniettemin maakt ook het traditioneel metselwerk, onder moderne invloeden, zichtbaar een verschuiving richting de strakke uitstraling van voegloos metselwerk.

Traditionele voegen zijn meestal 10-12mm dik en maken daardoor voor ruim 20% deel uit van de gevel. Ze zijn bijgevolg in sterke mate bepalend voor de uitstraling van je woning. Waar vroeger echter de meeste gevels grijs of beige werden opgevoegd, kiezen steeds meer mensen bewust voor een toon-op-toon gevoegde gevel. Dat betekent dat de voegkleur zo dicht mogelijk bij de kleur van de gevelsteen komt. Dit geeft de gevel een strakke, uniforme uitstraling naar analogie met de uitstraling van voegloos metselwerk. Toon-op-toon voegwerk is echter vooral van toepassing bij moderne woningen die gekenmerkt worden door grote, massieve en uniforme wanden. Aangezien er echter steeds meer moderne woningen gebouwd worden, stijgt ook het aandeel van de toon-op-toon gevoegde (en voegloze) gevels.
Traditioneel metselwerk is bovendien goedkoper dan voegloos metselwerk, maar vereist meer onderhoud. Dat is vooral het geval wanneer er voor een lichte voeg gekozen wordt. Ook verouderen voegen en gevelstenen op een verschillend tempo.
Kiezen tussen traditioneel of voegloos metselwerk?
In ons inspiratiecentrum in Rijkevorsel kan je traditioneel met voegloos metselwerk vergelijken. Maak een afspraak via het contactformulier 'nieuwbouw' en onze bouwadviseurs zullen jouw met plezier begeleiden tot bij onze gevelstenen.