Moderne woningen zijn populair. Meer zelfs: het aandeel nieuwbouwwoningen dat we bij Ooms Woonrealisaties bouwen met de typerende kubusvorm groeit in snel tempo. Om die kubusvorm zo strak mogelijk te maken, besteed je best voldoende aandacht aan de manier waarop de hemelwaterafvoer geplaatst wordt.
De verzonken regenpijp
Bij traditionele of landelijke nieuwbouw wordt de afvoer van het regenwater - ook: de regenpijp - meestal in opbouw tegen de gevel gemonteerd met behulp van beugels. Bij moderne woningen waarbij de kenmerkende kubusvorm nagestreefd wordt, is dat echter nefast voor de uitstraling van de woning.
In dergelijke gevallen kies je best voor een verzonken afvoer waarbij de afvoerleiding in een uitsparing van het gevelmetselwerk wordt gemonteerd. Om dit mogelijk te maken zal men al in het ruwbouwproces, bij het metselen van de gevelsteen, een opening moeten voorzien waarin men de afvoerbuis kan plaatsen.
Een verzonken afvoer brengt belangrijke voordelen met zich mee:
- Vanuit esthetische overweging is een verzonken regenpijp een ideale keuze om de strakke kubusvorm te behouden. Een verzonken regenpijp ligt immers op hetzelfde niveau als de gevelsteen, waardoor er van enig reliëfverschil geen sprake is. Bij een vierkante uitsparing kies je bovendien best voor een vierkante afvoer, waardoor de holte perfect opgevuld wordt.
- Ook vanuit praktisch oogpunt is een verzonken regenpijp een slimme keuze. Aangezien de afvoer zichtbaar en toegankelijk blijft, kan zowel schade als een lek sneller opgemerkt worden. Daardoor wordt er in dergelijke gevallen heel wat secundaire schade vermeden en kan de technieker snel handelen.
Voor wie de regenpijp vanuit esthetisch oogpunt echt een doorn in het oog is, is er altijd ook de methode van de verborgen afvoer. De pijp wordt dan volledig ingewerkt in de spouwmuur. De afvoer zit dan verdoken achter de gevelsteen, maar dit raden wij vanuit Ooms Woonrealisaties af.
In eerste instantie omdat eventuele lekken pas laat opgemerkt kunnen worden, in veel gevallen met bijkomende gevolgschade. Daarnaast is een verdoken regenpijp ook nefast voor de energieprestatie van de woning. Men dient er immers rekening mee te houden dat de regenpijp plaats inneemt van voorziene isolatie, waardoor de isolatiedikte op die plaatsen vermindert. Dat geeft dan weer aanleiding tot een gevoelige bouwknoop die afzonderlijk ingegeven moet worden in de EPB-berekening en jou dus een lagere score oplevert.
Jouw nieuwbouwproject bespreken?
Onze bouwadviseurs staan klaar om jou van A tot Z te ontzorgen tijdens jouw nieuwbouwproject. Om jouw project te bespreken, kan je contact opnemen met ons team via het contactformulier 'Nieuwbouw'.