Bouwen of verbouwen in 2025: houd rekening met deze wijzigingen

Nieuw jaar, nieuwe wetten! Ook in de bouwsector en dus nemen we jou in dit artikel mee door de belangrijkste veranderingen voor wie bouwt of verbouwt in 2025.

Geen gasaansluiting meer bij nieuwbouw

Voor wie in 2025 een nieuwbouwproject op gang trapt, is het verboden om een aardgasaansluiting in de nieuwe woning te voorzien. Dit verbod geldt voor bouwaanvragen vanaf 01/01/2025. 

Gasketels worden daardoor verbannen, maar ook hybride warmtepompen, waarbij een condensatieketel met een lucht-waterwarmtepomp gecombineerd wordt, zijn niet langer een optie. Verwarming in een nieuwbouw kan dus enkel nog gerealiseerd worden door middel van een warmtepomp (of alternatieve systemen zoals een warmtenet, een biomassaketel of directe elektrische verwarming). 

Bij renovaties van bestaande woningen mag wel nog een nieuwe gasketel geplaatst worden. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van een nieuwe gasaansluiting.

Minimumaandeel van hernieuwbare energie

Vanaf 1 januari 2025 veranderen de EPB-eisen voor nieuwbouw en (ingrijpende) renovaties. 

Bij nieuwbouw zakt het minimumaandeel hernieuwbare energie van minstens 25 kWh/m² per jaar naar 15 kWh/m² per jaar. Hiervoor wordt er enkel nog gekeken naar eigen productie via zonnepanelen en -boilers. 

Een wijziging die zowel voor nieuwbouw als ingrijpende energetische renovaties geldt: een verwarmingssysteem met water als afgiftesysteem moet een rendement van minimaal 130 procent hebben.

Registratierechten verlaagd

Een andere belangrijke wijziging per 1 januari 2025 is de verlaging van de registratierechten van 3 naar 2 procent

Deze belasting wordt betaald bij de registratie van een notariële akte, zoals bij de aankoop van een woning. 

Het nieuwe tarief van 2 procent is alleen van toepassing wanneer het de enige woning van de koper betreft en deze er zelf in gaat wonen. Voor mensen die al eigenaar zijn van een of meerdere woningen blijft het hogere tarief gelden.

Meer ademruimte voor renovatieplicht

Voor wie een woning of appartement met een energieprestatiecertificaat (EPC) label E of F koopt, blijft de verplichting om het pand energiezuiniger te maken van kracht. 

Deze woningen worden als onvoldoende energiezuinig beschouwd, en het doel is om ze te renoveren tot label D. Waar label D voorheen een tussenstap was, heeft de Vlaamse regering besloten dat dit vanaf 2025 het definitieve doel wordt. Daarnaast wordt de renovatietermijn verlengd van vijf naar zes jaar, zodat eigenaren meer tijd krijgen om de renovaties uit te voeren.

Ook de premie voor het verbeteren van het EPC-label wordt aangepast. Vanaf 2025 wordt deze premie afhankelijk van het inkomen van de eigenaar, vergelijkbaar met hoe de Mijn VerbouwPremie werkt. Er worden drie inkomenscategorieën gehanteerd: hoog, midden en laag inkomen. Daarnaast is er goed nieuws voor wie aan de ventilatie-eisen voldoet, want vanaf 2025 kan dit recht geven op een hogere premie.

Bezoek ons inspiratiecentrum

Heb je bouw- of verbouwplannen en zit je nog met heel wat vragen? Bezoek ons inspiratiecentrum in Rijkevorsel en laat je informeren door onze bouwadviseurs. Maak snel online een afspraak!

Maak een afspraak