Wat is traditionele bouw?
Een woning die gebouwd wordt volgens de traditionele bouwmethode is een woning die steen voor steen gemetseld wordt op een betonnen fundering. Ook de verdiepingsvloeren of vloerplaten worden uitgevoerd in beton. Binnenmuren worden opgetrokken in snelbouwsteen, gevolgd door een spouw met isolatie. De spouw is een tussenruimte tussen isolatie en gevelsteen van ongeveer 2-3 centimeter. Deze spouw dient als bescherming tegen vocht.
De traditionele bouwmethode is de meest bekende bouwmethode van het moment. Deze bouwmethode wordt al eeuwenlang gebruikt en geeft vakmannen als metsers en timmermannen nog écht de kans om het verschil te maken. Dat onze klanten ook in deze moderne tijden van houtskeletbouw, betonbouw of CLT-bouw, kiezen voor deze ambachtelijke bouwmethode heeft een aantal duidelijke redenen.
Bewezen betrouwbaarheid
De 'traditionele bouwmethode' mag dan wel weinig sexy klinken: één van de belangrijkste redenen waarom onze klanten hun nieuwe woning laten bouwen volgens de traditionele bouwmethode ligt 'm juist in de jarenlange staat van dienst ervan.
De traditionele bouwmethode heeft dankzij de lange geschiedenis zijn waarde immers al ruimschoots bewezen. Dat is algemeen bekend. En wat heb je vooral nodig als bouwheer? Zekerheid. Onze klanten hebben de meeste voeling met deze bouwmethode. En de meeste voeling met iets dat bekend is, zorgt voor meer vertrouwen. Zekerheid, dus. In de beslissingsfase is het vaak dat gevoel van zekerheid dat een belangrijke rol speelt.
Een stevige constructie
De traditionele bouwmethode steunt op het gebruik van zware bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan betonnen vloerplaten en bakstenen binnen- én buitenmuren.
Deze zware materialen zorgen voor een solide constructie. Die is uiteraard bijzonder goed bestand tegen invloeden van buitenaf zoals wind, regen en de tand des tijds. Met name in tijden waarin de weersomstandigheden extremer worden wint zo'n stevige constructie aan belang, iets wat onze klanten bekrachtigen. De lange levensduur en het gevoel van stabiliteit/veiligheid dat daaruit voortkomt, is één van de sterktes die ervoor zorgt dat traditionele woningbouw zo populair blijft.
Uitstekende isolerende waarde
Bouwmaterialen kunnen warmte opslaan. Dat heet thermische inertie of warmteopslagcapaciteit. Steen en bepleistering hebben bijvoorbeeld een grotere opslagcapaciteit dan hout. Dat betekent dat steen trager opwarmt in de zomer en trager afkoelt in de winter. Bij een traditionele woning zal de woning daardoor niet zo vlug opwarmen als bij lichtere bouwtechnieken tijdens de warme zomerdagen. Op gebied van energetische waarde scoort traditionele woningbouw dan ook goed.
Daarnaast zijn ook de geluidsisolerende eigenschappen doorslaggevend in het beslissingsproces van onze klanten. Dat is met name het geval wanneer de woning gebouwd wordt aan een drukke weg of in de meer stedelijke gebieden. Geluid van buiten de woning wordt bij een traditionele bouw tot een minimum beperkt, terwijl ook het geluid van de ene kamer naar de andere maximaal beperkt wordt. Traditionele woningbouw ligt zo aan de basis van een aangenaam binnenklimaat, zowel letterlijk als figuurlijk.
Architecturale vrijheid
Wie traditioneel bouwt, kan kiezen uit de breedst mogelijke waaier aan materialen om de woning esthetisch vorm te geven. De keuze van gevelstenen en wandbekleding is dan ook immens. Gegarandeerd voor ieder wat wils. Bovendien laat de traditionele bouwmethode ook zowel een plat dak toe als een zadeldak. Het duidt op een bijzondere architecturale vrijheid.
Bovendien is een traditionele woning gemakkelijk te renoveren of aan te passen aan nieuwe behoeften. De wanden zijn immers door vakmensen eenvoudig de demonteren en te herschikken aan een nieuw ontwerp.
Conclusie
Traditioneel bouwen blijft populair. Dat is te danken aan een aantal glasheldere voordelen die deze bouwmethode met zich meebrengt. De belangrijkste volgens onze klanten zijn de bewezen betrouwbaarheid, de stevigheid van de constructie, de uitstekende isolerende eigenschappen en de architecturale vrijheid in het ontwerp van de woning.
Meer weten over de mogelijkheden van onze traditionele bouwmethode? Neem contact op met onze bouwadviseurs.